dilluns, 3 de juliol del 2023

Cresta del Pic Long d' Est a Oest, del Pic Maou al CrabounouseTrack Wikiloc


Part de la cresta, foto des del pic de Crabounouse

Preciosa ruta que feia molt de temps que volia fer i que faig en solitari.

Realitzo el recorregut que esmenta en Luí Alejos que és de Est a Oest, al revès del que gairebé tothom fa. En termes generals la cresta està catalogada de PD, farem servir les mans per grimpar, desgrimpar i passarem per algún tram aeri però es fa bé, jo vaig portar corda per si havia de fer el ràpel de l' agulla Badet i no em va fer falta, sempre però dependerà de lo habituats que estem en moure'ns per aquest mons de déu ;)

Pic Badet des de l' agulla Badet.

Dir també, que el dia i época en que la vaig fer encara i havia força neu, tan a l' aproximació com en el descens, creuar els rius de pujada va ser divertit ja que baixava aigua a doju, i el descens amb neu també va ser maco pel flanqueig abans del Col Tourrat.

Campbeil i lentilla des del pic Maou

Entrem en escena:

Sortim de la presa de Cap de Long pel camí que l' atravessa pel seu marge esquerre fins a la seva capçalera, seguirem direcció Sud pel costat del riu esquerre i abans de pujar el creuarem per més on ens vagi bé, ara tenim el riu a l' esquerre. pujarem un repatxó i arribem a un pla el qual hem de tornar a atravessar el riu, continuem cap a Sud i ja divisem el Pic Maou el qual atacarem per la pala central sense cap complicació, un cop al fil deixem la motxilla i anem cap al cim, aquest es caracteritza per tenir unes plaques inclinades que ens faciliten la progressió. Pic Maou 3.074m

F,  fins al pic Badet, foto des del pic Maou.


Desfem les passes recollim la motxilla i cap al Badet, a primera vista la muralla impresiona però a mida que ens i acostem es deixa fer molt bé, jo he anat una mica per la seva esquerre i fins al seu cim on trobarem un súper fita. Pic Badet 3160m


Pic Badet

De moment ens hem passejat. La baixada del Badet no és gens complicada però ja no és només caminar, de moment continuarem sempre pel marge dret de l' aresta ( glaciar Pays Baché ) sempre per lo fàcil. A davant nostra tenim la " falsa Agulla Badet", moltes ressenyes la voregen per la seva dreta, jo l' he grimpat de dret per terreny fàcil, II+ com a molt, arribem a dalt i baixem per pujar per una petita xemeia a l' agulla Badet. 

Baixada de l' agulla Badet  II+ / III


El descens de l' agulla Badet el faig directa ( hi ha gent que voreja per la dreta l' agulla ) per on hi ha la instal-lació de ràpel, les mans són bones i veig dues repises on apoiar el peus, realment baixo bé, més del que m' esperava per les ressenyes que havia llegit, un cop abaix ens decantem per l' esquerre de la cresta i encarem la pujada al pic Long. Amb poca neu podríem atravessar la pedrera per anar a buscar el famós corredor d' accés al cim que s' intueix sobradament, en aquest cas el vaig a buscar més amunt sempre per terreny fàcil atravessant de dreta a esquerre fins que m' hi apropo i m' hi fico, d' allí al cim és un moment. Pic Long 3192m

Accés corredor cap al pic Long. F


És un cim preciós, ja des de lluny és maco. Un cop a dalt convè mirar cap a Oest per mirar on hem d' anar. Hem d'anar a buscar un coll amb unes pedres vermelles que es veu des del cim, per fer-ho baixarem pel mateix lloc i un cop en aquest coll anirem pel fil de l' aresta vers Oest, és fàcil, la roca en aquest 2 tram de cresta no és tant bona com del Maou al pic Long, però es fa bé. No baixeu més del compte que sinó tindreu un percal de nassos !!

A la foto, el coll i el fil de l' aresta que s' ha de seguir.


Continuarem per l' aresta sempre per lo fàcil, el camí s' intueix i passa la major part del temps per la dreta de la cresta, arribarem a una bretxa i ja de seguida al Dent d' Estibère Male 3017m.

D' aquí baixarem a un coll i pujarem en una grimpada fàcil a un cim extra, ara ja només ens queda anar caminant fins a la base del pic Bugarret, el voregem per la seva esquerre i quan ens ho permet girem a la dreta i pugem al cim caminant. Bugarret 3031m

Pic de Bugarret i el Crabounouse al fonsD' aquí a la Pala de Crabounouse i al Crabounouse Nord és un passeig.

Descens: A mi s' em va fer molt llarg i amb neu crec que vaig patir una mica més que si no n'hi ha.
Fins al llac baixem bastant directes i el voregem per la seva esquerre, lo ideal és fer-ho per la dreta perquè no perds tanta alçada però ho veig inviable per la gran quantitat de neu i que vaig sol i no me la vull jugar. 

Ressenya del meu descens


Un cop al marge del llac girem cap a l' Est per anar a buscar un flanqueig a la part alta i sota la muralla per unes pales de neu, aquí hem de buscar un pas per unes plaques tombades i flanquejar més fins que arribarem al Col Tourrat.Depèn de la neu que hi hagi potser val més un cop al llac baixar fins a baix i pujar directes al coll, això s' ha de valorar depenent de la neu que hi hagi. Comentar l' absència de fites en gairebé tota la baixada, ni han, però molt poques. Un cop al coll anirem molt a l' esquerre per anar a buscar una canal que ens deixarà al començament del Llac de Cap de Long, d' allí un senderet ens deixarà altra cop al camí de tornada al cotxe.

Un jornada llarga però maca de veritat. Jo la vaig fer amb la calma, em vaig banyar al riu i em vaig agafar la baixada amb molta tranquil-litat.

Espero que la gaudiu !