divendres, 31 de març del 2023


CRESTA D' EN FERRAN

 

A dins la cova dels Polvoraires.

Una cresta preciosa i espectacular on acabarem molt satifets de l' activitat un cop estiguem a dalt del Ferran, amb un calcari boníssim però amb matissos que cal remarcar per evitar confiances que poguin desencadenar malentesos un cop estiguem allà dalt.


en plena cresta


Per començar he posat difícil a l' activitat pel grau de compromís que tè, hem de ser concients del nostra grau de seguretat que tinguem o que estiguem acostumats a grimpar i/o escalar sense corda o amb corda però amb timba als dos costats de la cresta. Nosaltres per exemple només hem utilitzat la corda per fer el ràpel i per fer el següent llarg de IV fins a l' aresta, la resta de la cresta ho hem fet a pèl, realment és fa bè, però repeteixo que hi ha un pati de collons i no val a caure. En cas de dubte sempre, sempre, treieu la corda !


Un altra tema és que vigileu molt el dia que trieu, i fot una calor tremenda allà dalt.

Ja hi han moltes ressenyes, us farè una ressenya amb el més important:

- Aparcarem el més avall que poguem. Hi han moltes ressenyes que van a atravessar el riu per anar a buscar el Grau d' Escales, nosaltres anem a buscar la Palanca de Samsó, i passat la Palanca una mica més amunt ens desviarem a la dreta per un senderet cap al Pas dels Lliberals. ( Mentre anem pel camí cap a la Palanca podrem divisar el " primerg llarg" abans d' arribar a la cova. )

- Al pas dels Lliberals veurem a la nostra esquerre una fletxa vermella descolorida, anem amunt i vigilem d' anar seguint el camí, entre arbres i alguna petita grimpadeta arribarem en un mini replà on comença l' aventura. Aquí és on comença l' escalada en si i el lloc on us podeu equipar si cal. En la foto del Waypoint us he fet una ressenya per on hem pujat nosaltres, on no passa de III/III+.

- Un cop a la cova ens i endinsem i pujarem a un replà, aquí la roca ja és una altra història ja que patina un munt, un cop al mig dels dos forats divisarem una esquerda que va d' esquerre a dreta per on pujarem, a la última foto del Waipoint us ho he dibuixat.
Sortim de la cova i ara ja tenim toota la llarga cresta per davant on no pararem de grimpar i desgrimpar, hi han punts més facilets i ni han que s' ha d' estar al lloro però sempre estarem entorn del II+ III- com a molt, aquest grau enganya perquè és facil però el pati que tenim sobretot pel cantó esquerre no permet cap equivocació per tant tot i ser fàcil el grau d' exposició és molt elevat.

- Arrivarem a la instal-lació de ràpel que està, mirant endavant, a la nostra esquerre. És un ràpel bastant incòmode de fer, un cop a baix al coll tenim una altra instal-lació per si volem abandonar que ens deixarà al cantó de Talaixà ( Nord ). Mentre estiguem preparant el ràpel convè mirar molt bé per on progresa la cresta. Us he deixat un dibuix per on ho hem fet nosaltres.

- Des del coll i aprofitant que tenim la corda fora, encarem cap a l' alzina que tenim davant, la passem per la seva dreta i anem a buscar un parabolt, nosaltres no l' hem xapat perquè just a sobre trobem un pitó, aquí si que xapem i així evitem el roçament de la corda, passat el pitó anem a l 'esquerre a buscar l' aresta i cap amunt on trobarem un altra pitó, passem per l'esquerre d' una altra alzina i ja en breu sortim a l' aresta de nou on muntem reunió amb dos friends.

_ A partir del ràpel sembla que ja estiguem, però ni més lluny de la realitat !!
Encara queda un munt, més grimpades i desgrimpades disfrutant de valent amb un calcari brútal, i és que és una cresta per disfrutar.

- Finalment, cim del Ferran !!
Vistes de l' Alta Garrotxa, un lloc salvatge i solitari, espaterrant vaja !

- Des d' aquí només ens queda baixar cap a Talaixà, magnific tambè, i girar cap a baix per tornar a creuar la Palanca de Samsó i de nou al cotxe.

Una ruta molt molt maca, llarga i de lenta progressió, però que quan acabes, acabes molt satisfet.

Espero que us agradi molt i si teniu qualsevol dubte no quedeu en comentar,
salut.

Material que hem fet servir:


- Una corda de 60
- Àlien groc, Camalot lila, vermell i verd. ( només hem utilitzat el lila, però no està de més portar-los... )
- 4 cintes + reverso + 1 reunió
- casc i arnès


- Espero que la disfruteu molt.




Palanca de Samsó

Fletxa inici al camí del salt dels Lliberals

Comença la grimpada cap a la cova


grimpada fàcil, màx.III

cova dels Trabucaires



sortida cova per la vira



sortida de la cova cap a l'aresta



sortida de la cova a plena cresta




ressenya vista des del ràpel




ràpel





imatge des del coll passat el ràpel, inici del llarg cap a la dreta de l' arbre
 

enmitg del llarg




cim del Ferran






Talaixà