dimecres, 23 de maig del 2012

cresta de la Pica d' Estats pels estanys d'Areste


Emblemàtica muntanya que qui menys qui més sempre ha volgut pujar, per ser el sostre de Catalunya li dona un poder d'atracció molt gran.
Per fer la Pica d'estats accedirem al pla de la vall-ferrera, havent agafat a llavorsí el trencant a mà dreta cap a Alins i d'allí ja sense pèrdua per un camí de carro que dura una eternitat...
estany d' Areste

Arribarem  al pàrking de la Molinassa, punt on ja no podem progressar més amb el cotxe i començem a caminar direcció el refugi de la vall-ferrera, el qual deixem enrere i enfilem pendent amunt uns 500m fins a trobar el gr dels estanys d'Areste que es desvia cap a la dreta, nosaltres agafarem aquesta ruta ja que la ruta normal que puja pels estanys de Sotllo ja l'hem fet en diferents ocasions i tenim ganes de probar aquesta ruta més directa cap a la cresta.

l'estany més alt de catalunya...diuent

Així doncs seguirem direcció nord i passarem l'estany d' Areste per la seva esquerre i enfilem per la vall de canalbona fins a trobar el camí que puja directament cap al llom que tenim a la nostra esquerre i que ens portarà primer a un coll i després a l'agulla de canalbona i després al pic rodó de canalbona de 3.004m.

A partir d'aquí ja enllaçem amb la ruta de la gent que ve de la via normal, o sigui dels estanys de sotllo. Als pocs minuts trepitjarem la punta gabarró de 3.115 metres i després ve la part més aèria de la ruta, són un parell de passos de II i potser algún de III però en cap moment tindrem la sensació de buit, o sigui que no és pas difícil.

fàcil grimpada fins a la pica d'estats

Al cap de pocs metres ja estarem al cim del sostre de Catalunya, la pica d'estats de 3.143 metres.
Just al davant de la pica tenim el seu veí, el pic verdaguer, de 3.131m, baixem del pic Verdaguer cap al port de Riufred i pugem per un ampla llom al pic de montcalm de 3.077.

*quan vam fer aquesta cresta el pic del cap de la coma de Riufred i el Sotllo nord no estaven catalogats com a tresmils !
pica d'estats

Després del montcalm ens toca girar direcció est i pujar fins al coll de sotllo, allà optem per pujar l' últim tresmil del dia, el pic de sotllo de 3.072 metres, la seva ascenció és el tram més penós de la ruta potser, segurament pel cansanci acumulat i pel tram de tartera que fa que a vegades ens haguem d'ajudar amb les mans.
La baixada la fem direcció als llacs de Sotllo, cap al sud, en un descens directe i cansat, sobretot de quadríceps, però contents d'haver trepitjat aquests 6 tresmils de la zona de la pica d'estats, i contents d'haver-ho fet per la vall d'Areste, poc coneguda i menys trepitjada.

pic de sotllo i al fons la cresta de la pica.


dificultat: PD

horari: de 6 a 9 hores, depenent del ritme

cims:
pic rodó de canalbona, 3.004m
punta gabarró, 3.115m
pica d'estats, 3.143m
pic verdaguer, 3.143m
montcalm, 3.077m
pic de sotllo, 3.072

Ruta circular: sí
 


2 comentaris:

José (PPI) ha dit...

Hola Joan, interesante y bonito blog, enhorabuena.
Soy Pep de www.vamosderuta.com, he visto que habeis hecho la cresta de la Pica, (entre otras...), y como estamos estudiando incluirla en nuestra próxima travesía estival pirenaica, te pido si podrías indicarme aproximadamente lo que os llevó realizar la cresta completa, es decir el tiempo que tardásteis en completar los 6 tresmiles, por ejemplo desde l'agulla de canalbona hasta coronar el último pico, el de sotllo.

Agradeciendo aticipadamente tu respuesta, te envio un cordial saludo.

B.R.A.T.

joan ha dit...

Hola José,
encantado de poder ayudarte...

nosotros escogimos una ruta que no es la habitual,la de los lagos de areste, lo normal es ir por la ruta de los lagos de sotllo y allí plantar la tienda o hacer un vívac, el sitio es muy bonito, el palo es tener que llevar la tienda, pero bueno solo son unas dos horas. por la mañana plegas la tienda y la escondes por ahi todo el mundo lo hace, y empiezas a subir hacia el pic rodó de canalbona y de allí hasta el último, el sotllo.
A la respuesta de tu pregunta: del primero al último si la memoria no me falla, yo diria que unas tres horas siempre que no os paseis mucho rato en la cima,no creo que haya mas de eso, hace mucho que la hice...

muy cerca de la pica teneis tambien la cresta de los besiberris donde podeis pisar otros 6 3's facilmente.


espero que te haya servido de ayuda...

un saludo