dimecres, 13 de setembre del 2023

Agulla SO al pic Abadias 3085m

Magnifica escalada a l' Agulla SO del pic Abadias de 3085m, una agulla espectacular i una escalada curta però en un entorn inceïble.

Track WikilocCim de l' agulla d' Abadias amb el llac de Cregüenya al fons

Per arribar-hi en época estival haurem d' agafar l' autobús que surt de Benasc, just al entrar al poble a mà esquerre, recomano fermament que l' agafeu a Benasc i no a Senarta ja que molts cops quan surt de Benasc ja surt ple i a vegades a Senarta no hi ha lloc per ningú més. Important portar diners en efectiu, no accepten targeta !

BUS link

Agafem doncs el bus de les 5 i en una hora mal comptada arribem a la " cabanya de Pescadores " 1950m.

Des d'aquí comencem una pujada maca fins als ibons de Coronas, non stop durant uns 600m, parem una mica a l' últim llac per menjar algu i continuem fins al coll d' Aragüells, aquí el terreny canvia una mica ja, passem de camí marcat a pedrera, rocs grans, i camí poc definit però l' evidentesa del coll fa que sigui impossible de perdre's.

Coll d' AragüellsColl d' Aragüells 2861m.

A partir d'aquí hem de realitzar un flanqueig direcció Nord passant per sota l' Agulla Cregüenya i Juncadella, si portem GPS el millor és seguir el camí que marca el mateix mapa, el camí d' estiu, ja que sinò podem pujar massa. Anirem tirant direcció l' agulla, tot aquest flanqueig és fa bastant feixuc per la qualitat pèsima de la roca, un cop la tenim davant hem de pujar per la seva esquerre per una caminet força inestable fins a la seva base, on a sobre veiem una espècie de terrasa. Ens posarem el casc.

Aproximació agulla Aragüells


A l' esquerre de la base veiem una corda en un sortint de roca, nosaltres vam pujar per aquí però uns 10 metres a la seva dreta tenim una grimpada molt més fàcil que no pas aquesta. Accedim doncs a la terrasa i continuem, el camí és obvi, hem d' anar pujant per una canal amb força pedra suelta i amb alguna grimpada fins que arribarem al coll on ja tenim l' agulla davant. F

És molt maca, llàstima que sigui tant curta.


A la seva esquerre, a sota, hi ha una pedra en forma de triangle,( mireu ressenya a baix ) allà començem, és el pas més complicat de la via, jo i vaig posar un camalot lila, després de fer el passet anem a l’esquerre i veurem una corda blava passada a una pedra la qual també xapo, aquí ja es veu la reunió, anirem per l’ esquerre d’un canaló i seguirem ja fàcil III fins a uns 7/8 metres de la reunió on per la dreta d’ unes fissures arribarem a una repisa i a la reunió. En aquest troçet anirem trobant algún clau. La reunió està plena de bagues i maillons, jo he fet la reunió amb una baga meva envoltant l’agulla i per rapelar he agafat les millors bagues que hi havien amb un maillon.


Agulla SO Abadias 3085, que guapa !! 


Un cop a baix tornarem pel mateix recorregut.


Material:
8 cintes, friends variats però petits, del 1 en avall, àlien groc i lo ideal seria anar amb 2x30.

Per tornar desfarem el camí vigilant molt la primera baixada, un cop sota la terrasa tornarem a flanqueijar fins al coll d' Aragüells i cap a baix a agafar altra cop el bus.

Espero que la gaudiu i si teniu preguntes no quedeu,
salut !


Ressenya Agulla SO AbadiasMini seqüència de l' escalada:

Tornada cap al coll: