dijous, 26 d’agost del 2021

Últimes llums al Ballibierna

 

CRESTA DELS 6 PICS DE RUSELL DES DE LA PRESA DE LLAUSET:

DIFICULTAT: 

 - He posat difícil a la catalogació per la seva llargada i pel caos de blocs que hi ha a partir del coll de Ballibierna, també perquè en molts llocs les fites es perden i no hi ha un camí en concret, així doncs hem d' estar concentrats sempre per trobar el millor itinerari. Les grimpades són molt curtes i no passen el II+ aquests petits trams es concentren en la pujada a la primera agulla, l'agulla Sud, la travessa entre la punta Rusell i el pic Rusell i la pujada i baixada de l' agulla SW , però en global poso difícil per la seva durada més que res i per la duresa de progressió i saltirons entre pedres i blocs.

Ruta feta en solitari.

Durada: 8'10" parades incloses, ritme alegre 

Distància: 16km'66m 

Desnivell total: 1700m 

 LINK MAPA WIKILOC  

 

Vistes des del primer tresmil, l'agulla Sud de Rusell

Sortida: Arribo a la presa de Llauset després de passar pel tètric túnel que et deixa a l' aparcament, deixo el cotxe i faig un bivac allà mateix. 

Mi fico a les 7 del matí, atravesso el petit túnel i començo a vorejar el llac per la seva dreta atravessant algún rierol que baixa de dalt, passarem per una passera de ferro i començarem a pujar lleugerament, passem pel costat del camí dels que baixem de Ballibierna el qual deixem a la nostra esquerre i continuem pujant comodament pel GR fins que arribem al coll on a la dreta hi tenim la Cabanya de Botornàs, el sender planeja una mica, passem pel costat del llac de Botornàs que baixant m'hi mullo les cames, i continuem amunt pel costat del riu i fins arribar al nou Refugi Cap de Llauset el qual passarem per l' esquerre, continuem ara amunt per camí fàcil amb algún tram de pedres típic i arribarem al trencall o bifurcació on separa la gent que va a fer el pic de Ballibierna i tuca de Culebras cap a l'esquerre, nosaltres seguim a la dreta sempre en pujada per camí bastant bo i així arribem al coll de Ballibierna, faig la primera paradeta breu per mirar el paisatge: Estanys de Ballibierna, cresta de Llosars etc, guapíssim.

 

Coll de Ballibierna

 -Des del coll deixem ja el camí que baixa cap als estanys i virem cap a la dreta ( N ) seguint unes fites, aquí començarem a saltar pel regne dels rocs fins al coll dels Isards, baixem i anem a buscar altra cop el caos de blocs direcció un petit llac, aquí busquem una petita llengua de "grava" que ens facilitarà l'accés i on, aquí sí, anirem trobant fites que ens guiaran cap a la canal d' accés, anirem progressant fins a trobar un bloc encastat el qual passarem per dins un petit forat sense la motxilla, també es pot passar grimpant per sobre, un cop superat arribem a un coll i anem a l' esquerre per ja grimpar i arribar a l' AGULLA SUD DE RUSELL 3095m. el primer dels 6 tresmils de la jornada, aquí val la pena mirar la canal per on pujarem. 

 

Darrera meu la canal per la que pujarem cap al Rusell SE
Fins aquí haurem fet alguna grimpada fàcil i divertida. Baixem de l' agulla S i tornem al coll, començem a pujar per la canal sempre fàcil i amb algún trosset de grimpada arribarem a dalt, aquí a la nostra esquerre ja tenim l' Avantcim de Rusell però nosaltres hem d' anar cap a la dreta, en una imatge horrorosa de blocs i pedres sense camí, així doncs deixem la motxilla per alleugerar pes i som-hi, anem baixant per on més ens assembli, jo he anat trobant fites, però tant com les trobava també les perdia, i així al final arribem al pic de PUNTA RUSELL ORIENTAL de 3043m, fotos i tornem-hi, ppfff, cap amunt pel mar de pedres fins a retrobar-nos amb la motxilla, en total he tardat 30 minuts pujar i baixar.

 

Des del pic de Rusell O, el mar de pedres .

Continuem direcció Nord i en res trepitgem el pic d' AVANTCIM SUD EST DE RUSELL DE 3206M, tercer tresmil del dia. Contemplem les fantàstiques vistes de les crestes que ens envolten i que espero realitzar algún dia. Des d'aquest últim continuem pel fil de la cresta on ens haurem d' agafar en algún punt, sobretot per baixar a un collet abans d' arribar al pic de Rusell, he llegit que també es pot passar per un corriolet que surt pel cantó de Ballibierna, però en aquest track jo he optat per passar pel fil ja que no presenta dificultats excessives i es fa més ràpid. En pocs minuts arribarem al PIC DE RUSELL de 3207m, punt més alt de la jornada i on la cresta ja a desaparegut, fotos de rigor i un lleuger descans per anar mirant i somiant amb les crestes següents.

 

Des del pic de Rusell, punt més alt de la jornada.

Des d' aquest cim mirem a Nord i veiem un esplanada plena de rocs on tenim el cinquè tresmil i que arribarem sense haver d' utilitzar les mans però, això sí, després d' una pesada aproximació. Cim de PUNTA DE LA BRETXA DE RUSELL de 3197m. Aquí és on estem més a prop de la cresta de Salenques que la tenim just al davant i que porta al pic de Margalida que tenim just davant nostra, a l'Oest la cresta de Llosars ens mostra el seu perfil més bonic, i al final d' aquestes crestes el gegant del Pirineu.

 

Punta Bretxa Rusell amb el Margalida i la cresta de Salenques al fons

Tornem enrere i anem a buscar una canal pel cantó de Ballibierna que ens portarà a baix de tot en l' inmens mar de pedres i pedrots, la canal es baixa molt bé, de fet és la canal que s' utilitza per pujar a fer el pic de Rusell pel cantó de Llosars.

Corriol que agafarem baixant a mà dreta, fàcil de trobar
 

Bé, un cop a baix anem cap a l' esquerre on ja veiem l' agulla i la canal d' accés, entre salts i més salts i arribarem, aquí molta gent prefereix donar la volta a l' agulla i pujar per l' altra cantó, la qual cosa requereix una altra horeta segurament i més desnivell a realitzar. Si ens ho mirem bé no n'hi ha per tant, la canal es puja perfectament, gairebé a dalt hi ha un troçet on hi ha un bloc que grimparem sense cap problema per la seva dreta i en res estarem ja al coll, havent-nos estalviat un bon troç i energia que ens anirà molt bé per la baixada fins a la presa.

Canal d' accès a l'agulla NW
 

Un cop al coll deixem la motxilla i començem la grimpada de l' agulla, al cap de pocs metres del seu inici a mà esquerre tenim un petit passet en una fissura i amb molt bones preses que passarem sense problemes i així ja arribarem a l' AGULLA SUD OEST DE RUSELL DE 3029m. 

 

Divertida grimpada a l' agulla NW de Rusell

Fotos de rigor i iniciem el famós descens, a dalt si es vol hi ha una instal-lació de ràpel però si hem arribat fins aquí sense utilitzar la corda, tampoc ens caldrà per baixar d' aquí. Començem el descens encarats cap al coll i un cop arribem al sector on hem grimpat en la pujada ens girem de cara a la roca, tenim molt bones mans, el granit és perfecte, només ens cal allargar la cama fins que el peu arriba a un bon roc i ja tenim el pas superat, després d' això ja en res tornem al coll a recollir la motxilla i cap a baix per l' altra costat vigilant la canal de baixada que és un xic dreta i d' aquelles que patina. 

Tram de desgrimpada de l' agulla NW
 

Un cop a baix de la canal ens situem, ens orientem i mirem on tenim el coll de Bouquetins, a partir d' aquí i a partir d' ara comença el més feixuc i avorrit de la jornada, saltar rocs, pedres, mirar de trobar el camí, seguir les fites si es que i són etcetc.

Canal de descens de l' agulla NW
 

Un cop al coll baixem cap al cantó Est i seguim la gimcana vigilant no ens fotem mal, fins que retrobem per dir-ho així amb el camí de pujada, tot i que no hi ha camí ho dic més que res sobre el track, pujarem cap al coll dels Isards i ja d'aquí al cotxe utilitzarem el mateix itinerari que en la pujada, coll de Ballibierna, refugi Cap de Llauset, Estany de Llauset. 

 

Coll de bouquetins

Una ruta no apte per a tothom, si bé tècnicament no és molt difícil com he dit abans, si que es molt llarga i s' ha de tenir certa tècnica en progressió, orientació i sobretot vigilar molt en no fer-se mal en saltar per entre pedres i rocs que d' això ens en fotarem un bon tou. Si estem acostumats a fer pics i crestes pel pirineu, aquesta és una cresta més on no tindreu masses problemes i que podem realitzar molt bé. Sigui com sigui, espero haver-vos ajudat i si necessiteu qualsevol informació no dubteu en demanar, salut !!