dijous, 20 de juliol del 2017

Esperó Nord - Est al Pic de la Valleta (2.748) Porté Puymorens. 6a/A0 - V obl. 340m.

Ja tenim els dies d'estiu per anar a fer alguna viota al pirineu.
Aquest any toca la Nord-Est a la Valleta que ja feia un parell d'anys que estava al sarró de les pendents com moltes d'altres.
Sortim de Vic a les 6'30 i després d'esmorzar a Puigcerdà arribem al coll de puymorens cap a les 9:30 més o menys, ens calcem tots els estris i cap amunt.


nord est clàssica al pic de la valleta
Aproximació: Des de dalt al coll de Puymorens surt una pista a mà esquerre que en 400 metres ens fa deixar el cotxe perquè està prohibit continuar amb vehicles a motor, aparquem i continuem a peu per una pista molt còmode fins que arribem als telecadires de l'estació, aquí la millor opció és vorejar cap a la dreta per un sender que passa tota l'estona per sota del Pic de la Mina fins que arribem a un caos de blocs on haurem de passar seguint les fites, després només ens tocarà pujar per la tartera fins al peu de via que amb la foto de les ressenyes de sota us serà molt fàcil de localitzar. És una xemeneia - diedre molt evident, de les dues que estàn juntes és la de la dreta. 1'50 més o menys i 600 de desnivell.























Agafem les ressenyes dels blogs de l'edunz rocaineu i de benvinguts al paradís , una passada de blogs i una currada de ressenyes, sense ells no ho hagèssim trobat tant bé, segur. 


Material: vam agafar molt ferro i amb menys haguéssim fet, jo ara m'enportaria: 
joc de camalots fins el 2 repetint  0'75 i 1 i joc complet d' àliens repetin groc i gris, tascons i unes 14 cintes. La via és pot farcir a friends tant com es vulgui !!
Anirem trobant friends encastats i algún clau, reunions la majoria d' un clau i un parabolt.
inici via


La via és preciosa, amb un grau molt agradable i que es deixa equipar súper bé, festival de diedres i fissures on i caben tots el catxarros que portem a l'arnés.
Coincideixo amb algún comentari de que és més difícil el final del 4 llarg de xemeneia que no el pas de 6a sortint de la reunió del mateix llarg que marca a la ressenya, i la bavaresa és sencillament espaterrant !!


1 llarg via nord est pic de la valleta
El primer llarg no arriba als 50 metres i està net però com en tota la via es pot equipar al gust, és molt fàcil IV+  i crec recordar que i vaig posar dues peçes.
2 llarg NE pic de la valleta

El segon llarg li fot en dídac per un diedre prou maco i que es va complicant a mida que anem pujant però que es deixa fer molt bé.

acabant el tercer llarg
El tercer tè una part central on fa un diedraken guapíssim que al final tiba molt i no saps com posar-t'hi però que es pot evitar sortint per la seva esquerre, llarg molt guapo, de fet a partir d'ara tots els llargs tenen pasos memorables. La reunió és en una espècie de plaçeta molt còmode, com totes les reunions estarem de maravella per contemplar i gaudir bé del paisatge.
inici 4 llarg
El quart llarg té una arrencada potent però només és un pas, tibada forta i amunt, després continua fàcil fins que trobem una xemeneia que ens farà suar més del compte, per mi més difícil la xemeneia que el 6a i de fet el més difícil de la via.
bavaresa 5 llarg des de dalt
bavaresa 5 llarg





















El cinquè llarg és una bavaresa de V amb un pas de V+ cap al final, la veritat és que un cop a dalt es fa curta i no vols que s'acabi, els friends entren a caldo. Guapíssim !!!
últim llarg via nord est al pic de la valleta

El sisè i últim llarg passa per un diedret prou maco tambè però ja molt més fàcil, després fem reunió i podem sortir ja amb les cordes a l'esquena fins al cim.

Descens: El descens el tenim a la canal de la nostra dreta si ens posem d'esquena a la via, i tardarem unes dues hores. Primer per una tartera i després ja un altra cop pel mateix camí de pujada.

Horari: aproximació:1'50, via: 2'45, descens: 2h Total: gairebè 6'35 hores d'activitat, 600 metres d'aproximació + uns 1.000m de baixada fins al cotxe.

Una via en un entorn maquíssim i que us recomano del tot, amb un grau en general per disfrutar-la tot equipant.( V obligat )