dimarts, 3 de gener de 2017

Dau al set al Tossal del Balinyó - Roca Narieda sud


Per començar l'any i marxar de la espessa i freda boira que hi ha per la plana ens apropem a la vall de Canyelles, idíl.lic espai on regna el silenci només interromput per la bellugadissa simpfonia del dringar dels animals, la sol-litut que hi regna és aclaparadora i és només quan arribes al cotxe que tornes a la realitat de la vida quotidiana.
La paret com sempre és anti-estètica, però si no ens importa escalar evitant la vegetació trobarem en aquesta via un divertidíssim sortit de varietats: placa, regleta, un sostre, canaleres i algún pas vertical inclús on haurem d'apretar, realment és una via que m'ha sorprés on tè llargs de traca i la recomano gratament.
Us deixo dues bones ressenyes, la de l'esquerre per mi la millor en quan als graus i la de la dreta perquè us orienteu un cop deixeu el cotxe a baix a la carretera, el truc per pujar és agafar com a referència el triangle que hi ha just davant de la via.


  •  Via: dau al set, Tossal del Balinyó
  • Dificultat: 6b+, obligada 6b
  • Llargada: 510m
  • Equipament: equipada amb expansions, ponts de roca i algún clau.
  • Material: 16 cintes, nosaltres hem passat amb 14 i alguna anella de pit.
  • Orientació: cara sud
  • Horari: 4h de via + 45m de baixada
  • Aproximació: hi ha gent que deixa el cotxe just a la casa en ruïnes que hi ha a mà esquerre de la carretera però haurem de baixar 4 o 5 vegades a obrir i tancar el cables de corrent del bestiar, el millor és deixar el cotxe just davant d'una caseta petita que queda al costat esquerre de la carretera, pujar per la carretera 50 metres a peu i agafar un trencant a mà esquerre cap a baix on creuerem de seguida el riu, al cap de tres minuts ja començarem a veure fites que pugen cap a la dreta i sense perdre de vista el triangle que abans esmentava seguirem pujant fins a peu de via. Uns 35 minuts.

1 Llarg de dau al set


El primer llarg és de v plaent per començar a escalfar hi ha mentalitzar-nos del que ens ve a continuació.
2 llarg de dau al set, 6b obligat.


Anàvem una mica que no sabíem que passaria aquí i la veritat és que ens a sortit als dos, sense encadenar això sí. Llarg de 6b molt maco amb regletes laterals i bons peus, el més difícil potser és enfilar-te a sobre d'un petit monolít i el pas següent tambè, després no et deixa descansar fins a la reunió amb passos molt macos. Llarg molt maco que haurem d'anar mirant molt bé els passos.

4 llarg 6b+ no obigat

El tercer llarg és de IV en tendència a la dreta una mica trencadot.
El quart un altra llarg espectacular, comença per un diedre amb fissura ampla per empotrar mans per després passar a un sostre on costa molt aixecar-te i superar-lo, la fissura de sobre el sostre es molt petita i tenim un orella on agafar-nos però queda molt lluny, no ens surt a cap del dos, A0 !! llarg guapo.
5 llarg dau al set

Fem un canvi de reunió i un altra llarg guapíssim de placa amb regletes i adherència de 55m i no de 60 com diu a la ressenya. V+.
Un llarg de quart sense més on acabarem més amunt de la reunió just on comença el 7 llarg i així ens estalviem fer un canvi, després el de segon haurà de sortir a l'ensamble uns metres.
Ataquem el setè llarg, tambè molt guapo de placa i adherència semblant al 5è però un xic més difícil. A nosaltres no ens a semblat pas de 6a+ i no ens agrada pas baixar graus ni molt menys, crec que 6a estaria més bè. Llarg molt maco tambè!!
8 llarg
 El vuitè llarg és de V+ i passa pel mitg d'aquesta placa per superar a dalt un desplomet petit al costat d'en arbust.
Canvi de reunió i anem a parar a sota del novè llarg que comença per una placa fàcil de V i continua per un diedre mooolt maco que passa pel costat d'una cova, més endavant ens haurem de decantar cap a l'esquerre i sortirem del diedre. La reunió l'hem fet una mica més amunt en dos ponts de roca.
9è llarg.

Farem canvi de reunió cap a les plaques de l'esquerre i acabarem la via fent tres llargs fàcils de IV+ / V que ens deixaran a salt al cim del Balinyó.

Una via del tot recomanable.
Els llargs més bons per mi han estat el 2, 4, 5, 7, 8, i 9.
A disfrutar-la.