dimarts, 1 d’abril de 2014

CHAMONIX - ZERMATT 3 ETAPA

Cabane de Valsorey - Cabane de Vignettes

Abans de les 7.00 ja estem pujant cap al plateau du colouir, primer pugem la rampa del refugi amb cura ja que està tot gelat i després ja continua més planer, més endavant farem unes quantes voltes maria i pararem just al costat d'unes roques on hi ha una esplanadeta que la gent a anat fent per posar-se els esquís a l'esquena. Treiem pells, fiquem grampons, agafem piolet i endreçem bé els esquís i els pals als laterals de la maleta que seguidament ens penjarem feixugament a l'esquena. La pujada comença molt bé, la inclinació potser arriba en algún punt als 50º però tenim al davant unes petjades molt ben formades de les cordades anteriors i això facilita enormement la nostra progressió, tot i així si girem el cap ens n'adonarem del pati que tenim als nostres peus. Sense més complicacions arribem a dalt al coll 3.650m, hem invertit 1'45 minuts en pujar, molt menys del que ens esperàvem. Des d'aquí començarem a baixar direcció est per anar a buscar el col du Sonadon de 3.505m el qual arribarem a dalt sense cap mena de dificultat. Treiem pells i baixem pel glaciar de Mont Durant, aquí hem d'anar molt amb compte de no tirar recta doncs davant nostra hi tenim una barrera de seracs que des de dalt no es veu. Just quan sortim del coll hem de fer una llarga diagonal cap a la dreta per així salvar aquesta barrera i després quan ja estem a l'alçada de la barrera tot avall mirant sempre d'anar per la part de la dreta ja que quan s'acabi la baixada haurem de flanquejar un bon troç i al cap de poc tornarem a posar pells per pujar a l' Épaule Mont Avril on podrem divisar el refugi de Chanrion a la nostra esquerre. Des d'aquí ja és tot baixada fins a Charmontane, bifurcació per anar a Chanrion final habitual de la etapa o al glaciar Otemma. En aquest punt portem 4 hores justes.
Posem pells i mengem alguna barreta, són les 11i poc del matí i anem molt bé de temps. Pasem per una espècie d'embut d' un km de llargada que desemboca al  glaciar otemma, intentem no encantar-nos gaire per minimitzar el risc de que caiguin pedres de la part de dalt, un cop sortim al glaciar ens donem compte de les dimensions d' aquest glaciar: és descomunalment inmens en tots els sentits, 9km de llargada però tambè la seva amplada és descomunal, realment fa que et sentis un convidat foquejant per les seves neus perpètues i que siguis un puntet en el no res, la sensació de petitesa augmenta cada cop que avances i per més que avances sembla que no et moguis de lloc. Després de fixar-nos un destí des de la monòtona llunyania i arribem i parem a menjar el pícnic que ens han preparat les noies de Valsorey: galetes, pa, formatge, beicon, fruits secs etc... descansem mitja horeta enmitg de la inmensitat i tornem a la monotonia, l'element blanc inunda tot aquest paradís i el silenci s'apodera de nosaltres només trencat pel tímid vaibé dels esquís que llisquen sobre la neu. El lloc és espectacular hi ho és més encara perquè en tot el dia no ens hem trobat a ningú, hi aquí sols encara tenim més sensació de petitesa, amb tot, a la fi i després d'unes 3 horetes des de la bifurcació de l'embut arribem al coll de Charmontane on farem un petit flanqueig per arribar-hi i d'aquí ja divisarem el refugi que en 20 minutets ens hi plantarem al davant.


* Aquesta és l' etapa més llarga de les quatre i la seva dificultat dependrà molt de les condicions de la neu, si ha nevat la nit abans, o si durant el dia fa bon temps o no. Aquesta etapa amb mal temps o obrint petjada pot ser llarga i dura.Temps total: 9:15
Distància: 24,20 km.
Desnivell: +1.922m -1.794m.
Altitud màxima: 3.650m.
Sortint del refu ben d'hora

Fem el canvi a mitja pujada quan ja es completament de dia
 

Vam trobar unes condicions boníssimes, amb la petjada molt marcada.

Flanqueig cap a la cornisa
col du Sonadon 3.505m

Glaciar du mont Durand

Charmontane


Glaciar Otemma

9 KM

Fem una parada per menjarCol du Charmontane 3.126m


Refugi de Vignettes